Definitief ontwerp vastgesteld door college van B&W (23-11)

Zie hier: Def. ontwerp Houtmanpad college besluit
Zie hier: Inspraak verwerking
Zie hier: Tekening definitief ontwerp

Afgelopen dinsdag 22-nov. heeft het college van B&W het definitief ontwerp voor een fietsverbinding over het Houtmanpad goedgekeurd. Op het voorlopig ontwerp ontving de gemeente enkele maanden geleden maar liefst 150 bezwaarschriften. De grootste bezwaren die genoemd werden zijn:
– de opoffering van het landschappelijk mooie voetpad ten gunste van het fietspad;
– gemengd gebruik voetgangers en fietsers op delen van het pad;
– de enorm hoge kosten (2,4 miljoen €);
– de onmogelijkheid brommers te weren van het pad;
– geen enkele noodzaak om hier een snelle fietsverbinding richting kust aan te leggen.

In het nu door het College gepresenteerde definitief ontwerp is slechts het punt van het gemengd gebruik opgelost en dan nog op een manier die beslist geen schoonheidsprijs verdient. In het ontwerp, dat door B&W naar de Gemeenteraad wordt gestuurd, zal een brede strook asfalt het gebied ontsieren, de Brouwersvaart zal gedeeltelijk worden gedempt, vele bomen tussen het water en het pad zullen worden gekapt, gedeelten van de heg worden gerooid, de kosten zijn nog even hoog, de karakteristieke hoge brug zal verdwijnen en brommers en scooters zullen in de praktijk vrij spel krijgen. Fiets- en voetpad worden tussen de Brouwersvaart en de bebouwing van het kinderdagverblijf en de Beatrixschool geperst. Kortom, er ontstaat een rechte streep asfalt die als snelle en lawaaige verbinding het karakter van het oude schelpenpaadje volkomen vernietigt.

In een recent gesprek met Stichting Behoud Houtmanpad e.o. noemde de wethouder drie doelstellingen die met de aanleg van dit plan gediend zouden zijn:

In de eerste plaats de wens om een plan dat al sinds 2002 op tafel ligt ten uitvoer te brengen en hiermee invulling te geven aan het beleid van zijn voorgangers (quote: “Het proces afmaken”). De stichting is echter van mening dat enkel de uitvoering van dit plan geen doel op zich mag zijn.

Het college van B&W geeft hiermee ook geen gehoor aan de wens van de burgers en omwonenden die zich in grote meerderheid fel tegen dit plan heeft gekeerd.

De tweede doelstelling van de wethouder is de separate aanleg van een aanvullende fietsverbinding richting duinen. De stichting en met hen de 2500 ondertekenaars van de petitie tegen dit plan, is van mening dat hiervoor geen enkele noodzaak bestaat. Inmiddels zijn sinds 2002 zeer goede alternatieve fietsverbindingen richting zee gerealiseerd.

De derde doelstelling is het realiseren van een gescheiden fietspad langs het voetpad om het fietsverkeer op het pad te faciliteren. Deze doelstelling wordt weliswaar gerealiseerd met het plan van B&W, maar de stichting betwist dat deze doelstelling uitsluitend gerealiseerd kan worden door de aantasting van de landschappelijke kwaliteiten die nu wordt voorgesteld. De tekentafeloplossing die B&W nu voorstelt, getuigt van een teleurstellend gebrek aan visie op het gebied en bedroevend weinig inlevingsvermogen in de gebruikers van het pad. Voor veel minder geld zijn er veel betere alternatieven.

Stichting Behoud Houtmanpad e.o.

Advertenties

Over Stichting Behoud Houtmanpad

Met Weblogs voor bedrijven help ik kleine zelfstandige ondernemers een blog opzetten en onderhouden waarmee zij zich kunnen profileren naar hun bestaande en potentiele klanten. Tevens produceer ik webvideos waarin de ondernemer zichzelf persoonlijk optimaal kan presenteren op zijn/haar website/blog. Deze videos worden aan de hand van een persoonlijk interview met de ondernemer gemaakt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Definitief ontwerp vastgesteld door college van B&W (23-11)

 1. michelle zegt:

  Dit is de dus totale waanzin! 2, 4 miljoen voor een fiets pad! Met de bezuinigingen voor 2012 is dit dit te gek voor woorden. Dit fiets pad is nl niet noodzakelijk, er zijn 2 perfekte fietspaden, parallel aan dit pad.. De gemeente is totaal van het PAD. Stem VVD – zij zijn als enige partij moridicus tegen dit plan. Dit geld kan toch op een andere manier worden uitgeven!

 2. Anoniem zegt:

  Sluit het pad af voor fietsers (ik maakte er ook altijd gebruik van als fietser omdat het zo’n mooi pad is, maar vind dit nu een noodzaak), maar er een uitsluitend wandelpad van, zodat de vele watervogels die er huizen rustig kunnen nestelen. We hebben al zo weinig natuurschoon.
  Een deel van de 2,4 miljoen kan dan geinvesteerd worden ter behoud en onderhoud van andere noodzakelijk te behouden natuurschoon. Ik weet het ik ben naiëf, maar hoop nog steeds op verandering.

  Leonore Hatt, 26 november, 07.30 uur

  En stem geen VVD!!!

 3. Pim zegt:

  Leuk hoor, maak er maar een partijpolitiek spelletje van!
  Ondertussen gaat men vrolijk verder met dit ronduit belachelijke plan, wat ook nog eens schreeuwend duur is………
  Binnenkort(let op mijn woorden) Villa’s te koop in de Haarlemmer Hout!
  Kan het nog gekker? Ik vrees van wel!
  (anders passen we gewoon het bestemmingsplan aan)

 4. Hedwig zegt:

  Ik word zo bedroefd van die wethouders en ambtenaren, is er nu echt geen mogelijkheid om die lui dit domme plan te laten opgeven? We hebben al genoeg bezigheidactiviteitjes in deze stad die zeer overbodig lijken. Ik ben opgevoed met en heb nog steeds het idee dat de door ons gekozen gemeenteraad geacht wordt te doen wat de bevolking wil. Waarom lijkt het er altijd op, dat als men eenmaal gekozen is, men zo graag een eigen plannetjes wil uitvoeren? Het is net zoals met honden en katten: even ergens je reukspoor zetten om te laten zien wie de baas is. Door het gedarg van zowel de gemeentebesturen, provinciebesturen als het landsbestuur denk ik er steeds vaker over om niet meer te stemmen, maar dat is ook de slechtse oplossing. Wanneer worden we verlost van al die machomannetjes en vrouwtjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s